Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga inMinecraft

PC
Minecraft
 • Genre
  Äventyr
 • Releasedatum
  10 maj 2009
 • Utvecklare
  Mojang AB
 • Antal ägare
  70
 • Utvald recension
  -
 • Köp spelet!

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
8.5 8.1

Speltest av Faran

Inskickad av Faran den 03/04 -11 01:09

Handling / story / vad man gör i spelet
Du hackar dig in genom den mörka gruvan, svagt upplyst av facklorna. Flera dagars sökande har passerar, utan lycka. Dina järnhackor har fallit sönder och du är kvar på din sista. Plötsligt blänker något till bland all sten. Det du hade sökt efter så länge - diamant.

Minecraft är ett spel gjort av Mojang. Detta företag består av ett fåtal personer, men vid början av Minecraft-skapandet var det bara en. Spelet handlar inte om något särskilt, utan är ett så kallat "Sandbox". Det innebär att man kan spela det och göra lite hur man vill, utan en story att följa.

När man startar spelet genom att starta en värld kommer man att finna sig själv i ett landskap en tidig morgon. Samtidigt genereras en värld runtom dig. Världen är helt slumpvis genererad. Det betyder att din värld är unik och ser inte ut som någon annans, så länge ni inte skrev in samma "seed" innan ni skapade världen.
När du väl har tagit en snabb titt runtom dig så är det bara att sätta igång. Ens första mål är att hinna bygga ett skydd innan nattens ingång, för då kommer det fram ruskiga varelser som man inte vill tampas med. Det här är lätt gjort genom att hugga ner några träd med sina bara händer (det är möjligt att göra det ganska snabbt i det här spelet) och sedan hugga in dig i någon kulle lite snabbt, göra en ram av trä och sedan tillverka en dörr att ha så att man lätt och snabbt kan komma in i skyddet.
När detta väl är gjort är det bra att försöka hinna hitta lite kol innan det blir mörkt. Kol används främst för att tillverka facklor, men också för att driva ugnar. Kol kan lätt finnas på bergsväggar utomhus.
När du har överlevt första natten är det bara att fortsätta samla resurser och kanske bygga något fint hus eller gräva ner dig i underjorden och se vad du kan hitta där.

I det här spelet finns det inget du bara har utan att fått tag på det på något sätt. Nästan allt du kan ha användning för såsom verktyg, ugnar och kistor måste tillverkas. Detta är gjort med en så kallad "Workbench". När man använder en sådan hittar du en 3x3 ruta där du kan sätta in saker. Om du kombinerar olika material som till exempel träd och järn på rätt sätt kan du göra yxor, hackor, spadar med mera. Vissa saker däremot som till exempel ugn och kistor behöver bara ett material. Andra saker såsom facklor eller diverse enkla saker kan tillverkas utan en Workbench.
- På Minecrafts Wikisida kan du hitta en sida som berättar hur du tillverkar allt som är möjligt att tillverka i spelet.

Det är bäst att jag berättar att det finns ett sätt att försvara sig mot de farliga varelserna som kommer ut på natten. Man kan lätt tillverka svärd och andra vapen för att kunna döda dem hyfsat lätt. Man kan också stänga av monstren om man känner att man inte orkar med dem.

Om man dör kommer det upp en meny som frågar en om man vill teleporteras tillbaka dit man började eller om man vill gå tillbaka till menyn. När man dör tappar man alla saker man har på sig, men om man har möjlighet kan man hämta dem igen efter att man kommit tillbaka till början.

Minecrafts miljö är uppbyggd av en massa kuber. Det här ger det hela ett intressant utseende, men som även kan vara vackert på vissa ställen. Det finns en massa olika sorters kuber, bland annat gräs- och jordkuber, stenkuber och sandkuber. Det finns också kuber som i själva verket fungerar som en vätska! Dessa två är vatten och lava.
Det här är faktiskt ett av de få spel där jag kan känna av höjderna om jag står på till exempel ett berg.

Multiplayer kan jag dock inte säga så mycket om än. Det är inte riktigt färdigt. Det är lite buggigt just nu, men blir nog bra när det är klart!

Minecraft utvecklas konstant och utvecklarna vet inte när de kan kalla Minecraft för en färdig produkt! I varje fall inte när detta skrivs!

Vad jag tycker om spelet
Spelet är väldigt kul. Det kan låta tråkigt för vissa men det är roligare än det låter. Jag gillar det här spelet och det var klart värt pengarna. Och det är inte mycket pengar man måste spendera. När spelet är färdigt kommer det att kosta ungefär 200 spänn, och det är inte alltför farligt.

Minecraft har inte imponerande grafik. Men det finns "Texture Packs" som man kan ladda ner som kan förbättra grafiken. Men det är lätt, i varje fall för mig, att ignorera hur grafiken är och bara njuta av spelet. Jag tycker dessutom att den sortens grafik spelet har passar bra till det, och dessutom gör det spelet unikt och färgglatt. Det är ett väldigt bra spel när man inte riktigt vill spela Call of Duty och bli förbannad på allt och alla utan bara vill ta det lugnt och slappna av. Det är väl bara på natten eller nere i grottor det kan gå hett till då alla monster är i farten!

Det finns några olika monster och det är kul. Man kan få lov att ta an annorlunda utmaningar och strategier när man stöter på fiender då man utforskar grottor eller är ute på natten.

Något jag också tycker är roligt är just det jag nämnde förut: Det finns inget man kan få utan att göra det själv. Om man vill ha något får man gå och tillverka det, istället för att gå ut och bara hitta det på backen. Det finns ju undantag. Om man vill ha sand går man ut och hugger bort lite sand och så har man det. Fast det förstås, hur annars skulle man få det? Att tillverka sand är ju ganska svårt...

I alla fall, Minecraft är ett väldigt imponerande spel. Världen man går runt i känns levande. Man stöter på nya utmaningar lite då och då. Jag fullkomligt älskar det här spelet. Det är unikt och annorlunda. Det här är något jag aldrig sett förut.

Men det finns ett litet problem. Första gången man spelar och startar en värld så är man bara där! Det är precis som om någon bara skulle ha slängt ner en och sagt "Sådär, ha det så roligt nu”. Då står man bara där och har ingen aning om vad man ska göra. Problemet är att spelet inte berättar något om hur man tillverkar något eller sådana där andra saker man måste veta för att kunna ha kul med Minecraft. Istället får man kila iväg till YouTube eller något liknande och kolla där. Fast det såklart, om ni läser det här när Minecraft har blivit förklarad som en färdig produkt, kanske de har fixat det.

Betyg till spelet
Jag har gett grafiken en 7. Det här betyget har jag inte gett i bedömning för hur bra grafiken är, utan mer för hur den fungerar i spelet. Grafiken är lätt översedd för de flesta jag känner. Ibland tas det upp att det är värdelös grafik, men man fortsätter spela Minecraft ändå! Spelkänslan och allt annat överväger det hela. Och som sagt kan man fixa snyggare grafik om man så vill. Men tro mig, även om grafiken inte är imponerande, är Minecraft ändå ganska krävande för vissa datorer!

Spelkänslan är det härliga i det här spelet. Det är svårt att förklara. Man känner sig som en del av den natur man går i när man spelar Minecraft. Och det är alltid spännande att utforska de grottor man stöter på. Minecraft ger varierande upplevelser, så en 9!

Ljudet är mindre imponerande, men ändå ganska bra. Fotstegen låter okej på de flesta underlag och ljuden från alla varelser i spelet är bra. Den enda saken som räddar ljudet från en 6 är den fina musiken som besöker en lite då och då.

Hållbarheten får 8. Spelet är väldigt beroendeframkallande och när väl Multiplayer är färdigt blir det nog ännu bättre.

De här betygen kan vara helt fel när spelet är klart. Då kan nog några betyg lyckas vandra upp. Minecraft är ett spel som vissa hatar och som andra älskar. Men den lilla prislappen gör det inte till en alltför stor förlust om du inte gillar spelet. Men rekommenderar jag det? Om du gillar spel där du kan göra lite vad du vill, så rekommenderar jag det starkt!

Totalbetyg: 7.8 Ljud: 7 Grafik: 7 Hållbarhet: 8 Spelkänsla: 9