Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga inMass Effect 3

PC
Mass Effect 3
 • Genre
  Action
 • Releasedatum
  9 mars 2012
 • Utvecklare
  BioWare
 • Antal ägare
  5
 • Utvald recension
  -
 • Köp spelet!

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
8 8.3

Speltest av The_new_cake

Inskickad av The_new_cake den 02/06 -13 17:49

Handling / story / vad man gör i spelet
Reapers har nu nått Jorden, och de förstör allt som kommer i deras väg. Med tanke på din expertis och dina tidigare varningar om att Reapers kommer ta över galaxen så tas du in till ett möte där Jordens försvarsutskott söker svar.

Du hinner inte mer än att anlända till mötet innan en Reaper landar precis utanför och skjuter sönder lokalerna som ni befinner er i. Du och Captain David Anderson är de enda överlevande där, och ni börjar direkt kämpa för att ta er tillbaka till skeppet Normandy.

När du försöker ta dig tillbaka till skeppet så får du se början på en invasion av Jorden, Reapers börjar dyka upp överallt och människor försöker fly. Du lyckas stöta på ett barn i en ventilationstrumma som gömmer sig, du gör ett försök att rädda barnet och få det att följa med dig. Det är något som du misslyckas med, och barnet springer iväg innan du hinner rädda det.

Efter att ha mött en väldig massa fiender och en del av era egna styrkor så lyckas ni anropa Normandy som anländer strax därpå. Här skiljs däremot du och Captain David Anderson åt - han väljer att stanna för att kämpa för Jorden. Du ser i samma veva hur barnet du tidigare försökte rädda blir nerskjutet i ett evakueringsskepp som försökte lämna Jorden. Du blir samtidigt beordrad att söka upp galaxens alla raser och samla dessa i kriget mot Reapers.

Det är en uppgift som visar sig vara enklare sagd än gjord, galaxens historia har varit plågsam för många och har varit fylld med krig. Något som du måste få dem alla att lägga bakom sig och få dem att fokusera på den riktiga fienden för allas överlevnad.

Men även om hela galaxen skulle stå enad så skulle det inte vara tillräckligt, utan ens hopp måste även läggas till en gammal anordning. På planeten Mars har man lyckats hitta ritningar för den, och du måste se till att den blir byggd. Det är det enda vapnet som är tillräckligt starkt för att göra sig av med Reapers en gång för alla.

Som otur för dig så verkar det däremot som att terroristorganisationen Cerberus är ute efter något också. Du möter dem på flera olika platser och de verkar lägga mycket energi på att förstöra för dig och ditt uppdrag med att ena galaxen mot Reapers. Därför ska du även försöka ta reda på varför de håller på, och vad de kan tänkas ha för planer.

För att kunna ena galaxen och ta reda på vad Cerberus håller på med så måste du däremot samla ihop ett lag att jobba med. Du får dels söka upp de som du arbetat med i tidigare spel i serien, som Garrus, Tali, Ashley och Liara. Men du får även besök av en hel del nya som James, EDI och Steve Cortez.

Spelet spelas i ett actionläge där du möter olika fiender, däribland Geth, Reapers och Cerberus, och ska skjuta ner och ta dig till olika ställen och genomföra olika uppdrag. Du har i varje uppdrag med dig två andra personer från ditt lag, vilka får du välja själv. De har olika specialiteter och är olika bra på olika saker.

En annan del av spelet är att man ska gå runt och prata med olika människor, och i konversationer göra olika val som kan påverka hur spelet tar sin form. Det kan vara skillnaden mellan om en ras går under eller väljer att hjälpa dig i mötet mot Reapers. För att klara av hela spelet så måste man få med sig en viss del av galaxen mot Reapers och detta avgörs nästan enbart i konversationer, så detta är även det en viktig del i spelet.

Kontrollerna är enkla att lära sig, det mesta gör man med mellanslag och piltangenterna. Givetvis skjuter och siktar man med datormusen också, men annars så har man försökt hålla kontrollerna enkla.

Handlingen är väldigt komplicerad däremot, och om man har spelat Mass Effect och/eller Mass Effect 2 så går det att importera en avklarad fil från de spelen. Vilket innebär att valen som man gjort i de spelen kan komma att få konsekvenser för detta spelet. Dessutom så finns det gott om småsaker överallt som lägger till i spelets handling och för den som vill så går det att läsa massa information om de olika raserna och vad som hänt innan spelen tar plats.

När man känner sig färdig med story-läget så finns det även ett multiplayer-läge där man kan träffa andra spelare från hela världen. Där får man möjlighet att spela tillsammans och kämpa på olika svårighetsgrader mot valfria fiender med upp till fyra personer per match. Där finns även fler achievements och andra saker som går att låsa upp.

Vad jag tycker om spelet
Spelet håller rent generellt en väldigt hög nivå. Man har lyckats få till en helt perfekt blandning mellan action, äventyr, rollspel och faktiskt lite strategi också. Blandningen är enligt mig helt perfekt och det blir inte för mycket av något.

Något litet som jag gillar i spelet är att man inte har skrivit ut svårighetsgraderna som "enkel", "mellan" och "svår". Man har istället kallat dem för ett story-läge, ett blandat läge och ett action-läge. De som har mer intresserade av storyn kan spela på en enklare svårighetsgrad och se mer av storyn. Det är en liten sak men fick min uppmärksamhet, och jag gillade det.

Tyvärr så var slutet, som är väl omdiskuterat, en riktig besvikelse. När man har spelat igenom tre spel så hade man hoppats att det åtminstone skulle finnas ett slut som var riktigt bra, och trots att man får flera val i slutet så känns inget helt rätt. Det var helt klart ett elakt sätt att avsluta en trilogi som annars har varit ganska bra.

Hade gärna sett en del förbättringar i onlineläget också, där finns bara ett läge där man kämpar tillsammans. Det är visserligen ett riktigt bra läge, och är roligt att köra. Men det hade varit spännande om man hade kunnat möta någon annan också, och inte alltid kämpat tillsammans.

Sen älskar jag att hur man konverserar med människor och vad man säger i spelet kan ha påverkan med om de överlever eller inte. Det går dessutom att döma ut hela raser till undergången, och beroende på vilka val man gör så kan man bli sittande och behöva bestämma vilken av två raser som ska överleva.

Dessutom har alla olika utomjordingar en egen historia som man får besöka. Det är alltid lika spännande att ta reda på varför en ras har gjort de val som de gjort i historien och vad det har för påverkan på relationer med andra raser när kriget tar sin början.

Dessutom så känner de alla av stämningen av kriget, och pressas till det yttersta. Att försöka ta de olika raserna från sina hemplaneter för att försvara Jorden är inte det enklaste, även om en vinst där skulle innebära att samtliga raser skulle säkras i detta kriget.

Kontrollerna är som sagt var mycket enkla, vilket är på både gott och ont. Tyvärr tycker jag att mellanslag gör lite väl mycket. Ibland när man ska aktivera en konsol i närheten så blir det att man hoppar för att ta skydd eller gör något helt annat.

Rent generellt är det ett spel som klart kan rekommenderas, det är roligt och spännande. Det passar de flesta då det faktiskt har så många olika genrer och delar. Det man ska vara redo på däremot är att man får inte ett rent action-spel, även om det innehåller mycket action. Det saknar det extra som exempelvis Call of Duty och Battlefield har, och det märks att man försökt blanda in lite andra saker i spelet också och inte är ett renodlat action-spel.

Betyg till spelet
Grafiken är på det stora hela väldigt bra, det går givetvis ställa in efter skärmupplösning och ens krav på spelet och så vidare. Jag har inga direkta klagomål, men samtidigt tycker jag att den mesta grafiken är helt okej och bryr mig inte så mycket om det är riktigt bra eller dåligt.

Finns däremot en del saker som blir lite konstiga, bland annat så fick jag se en scen häromdan där Ashley skulle kyssa Shepard som hade en hjälm på sig. Vilket tydligen inte hade så stor betydelse... Med allt i tanke så får grafiken en åtta, för rent generellt har jag inte mycket att klaga på. Man ser skillnader från Mass Effect 2, och det är ett steg i rätt riktning.

Man har lagt till tung musik på ställen där det verkligen passar in på de olika ställen. Ljudspåren är sammansatta av Sascha Dikiciyan och Cris Velasco som tidigare har gjort ett riktigt bra jobb. Röstskådespelarna till de olika karaktärerna har gjort ett grymt bra jobb också.

Det man möjligtvis kan klaga på är Banshees skrik, som blir irriterande. Visserligen så är det lite av deras roll, men de blir väl skrikiga och jobbiga. Totalt så får ljuden en nio av tio poäng, för det är riktigt bra men det finns en del små förbättringar lite här och där som kan göras.

Spelkänslan är väldigt blandad, den är delvis väldigt grym. Ibland börjar man känna för personerna som är med och de val som de gör. Men på en del ställen är det väl lätt att börja ifrågasätta storyn och då tappar den helt. Det är väldigt blandad nivå med hur storyn håller i sig, och den har en del oväntade men bra vändpunkter. Samtidigt har den tyvärr en del sämre sådana, som helt saknar logik.

Som tur är så finns det gott om karaktärer som alla är olika och som man får förstående för på olika sätt. Med allt i åtanke så får spelkänslan bara en sexa, det ska inte förekomma några brister i storyn i såhär stora spel.

Hållbarheten är grymt. Det är inte nog med att spela igenom spelet ett par gånger, utan man känner sig nästan tvungen att skaffa tidigare spel i serien och spela igenom dessa också. Bara för att testa alla olika val som man kan ha i detta spelet, för att se hur man kan påverka galaxen på olika sätt.

Förutom det finns det ett multiplayerläge som jag tycker är ett av de bättre (trots avsaknaden av fler spellägen), som går att lägga en väldig massa tid på. Därför har jag gett hållbarheten en perfekt tia, för spelet håller såpass länge så jag tror man kan ta upp det igen om flera år och spela om, när minnet av vad man gjort för val tidigare lite försvunnit.

Totalbetyg: 8.3 Ljud: 9 Grafik: 8 Hållbarhet: 10 Spelkänsla: 6