Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga inAge of Empires III

PC
Age of Empires III
 • Genre
  Strategi
 • Releasedatum
  4 november 2005
 • Utvecklare
  Ensemble Studios
 • Antal ägare
  544
 • Utvald recension
  -
 • Köp spelet!

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
9 8.5

Speltest av niwn

Inskickad av niwn den 03/05 -08 20:36

Handling / story / vad man gör i spelet
I dett 3:e spelet i Age Of Empire serien följer vi den speciella och skatt sökande familjen Black. Det börjar med att man får följa Morgan Black. Som är den 4:e generationens man som söker efter den så kallad kartan till ett ställa som ska finnas på andra sidan havet. The Fountain Of Youth, men för att kunna hitta dit behövs en karta. Kartan är ännu inte funnen. Problemet är att familjen inte vet vad det är för slags karta, är det en vanlig karta på papper? Eller vad är det för något?

Det första uppdraget börjar på en strand någonstans i Turkiet. Där du (Morgan Black) och dina mannar ska utföra en expedition som går ut på att finna den kartan som behövs. Men, ottomanerna (det folket som bor där de ska utföra expeditionen) tycker inte alls om iden att gå och rota i deras marker. Därför gör de en räd mot ditt läger och där dina förberedelser sker. Ditt första uppdrag är alltså att klara av att försvara dig mot Ottomanerna.

Förhoppningsvis lyckas du med att slå tillbacka de anfallande soldater. Men du kan än inte inleda expeditionen, så ditt nya uppdrag är att se till att inga flera Ottomaner ska kunna komma åt dig eller ditt läger. Därför är ditt andra uppdrag att göra av dig med varenda levande soldat i närheten. Jaga bort dem eller döda dem.

När du avklarat detta så kan du äntligen börja din expedition. Expedition görs i en grotta, eller före detta gruva. Expeditionen lyckas och du finner den så kallade ”kartan”. Men det var verkligen ingen vanlig karta. Faktum var att kartan var en grottmålning gjord av det äldre och nu mindre okända folket, så kallad ”De äldre”. Kartan bestod av 3 färger, röd, vit och blå. De 3 färgerna skulle bli de viktigaste färgerna i familjen Blacks historia.

Efter en hel del samtal eller förseelser så löser sig problemen med färgerna. Och nu går ditt 5:e uppdrag på att segla över det nu mer kända Atlanten, för att komma till den nya världen… numera känd som Nord Amerika. När det inte är mycket kvar till det nya landet dyker ditt första problem upp på denna resa. Pirater. De tvingar dig till en komplicerad strid och du blir tvungen att ta dig i land och sedan invänta förstärkning. Förhoppningsvis lyckas du med detta uppdrag och tack vare din förstärkning lyckas du slå tillbacka piraterna.

Din resa mot The Fountain Of Youth forsätter. Men du märker nu att du inte är ensam om sökandet efter Fountain Of Youth utan att spanjorerna också vill finna den. Därefter dyker det upp ett flertal problem med spanjorerna. Bland annat ett sjöslag som du (förhoppningsvis) lyckas slå tillbacka, men bara ett skepp av dina lyckas fortsätta med nöd och näppe. Därför söker du dig till närmaste civilisation. Du hittar en där du även får hjälp med att laga ditt skepp, men med en viss betalning. Du måste faktiskt hjälpa en av piraterna du mött tidigare. Du ska under uppdraget hinna samla ihop 10 000 XP på 9 minuter. Det finns flera saker du kan göra som att bygga deras stad större (med ett flertal byggare) och göra soldater att slå tillbacka de attackerande indianerna. Men också att finna nya ställen som staden kan använda.

Efter att du gjort din tjänst hos piraten (som faktiskt är en kvinna) så får du hjälp att ta dig därifrån säkert med hjälp av piraterna. Men när piraterna ska vända om hemåt. Så har de olyckan med sig och ett oväder hindrar dem. Men det förlorar du ingenting på. Du får bara mer hjälp att hitta Fontänen.

Tillslut lyckas ni finna stället där fontänen ska finnas. Men när ni kommer dit blir ni mycket förvånade. Då det visar sig att din forne ledare (som hjälpte dig vid expeditionen vid Turkiet) försvarar fontänen. Med något som kallas "The Circel". Vid några samtal med din ledare visar det sig att Cirkeln är där för att försvara fontänen. Men när ditt team bestämmer sig för att ta över det ändå så försöker cirkeln sätta stopp för det (förutom din forne ledare som ansluter sig till dig). Men konstigt nog ger cirkeln upp oväntat snabbt.

Hemligheten bakom Fontänen var ett vatten som tydligen skulle kunna hela folk. Ditt team återvänder till dina skepp, där piraterna väntar. Så blir piraterna fly förbannade, och försöker mörda din forne ledare. När du samtalar med piraternas ledare visar det sig att din forne ledare har gjort ett antal räder och försökt förstöra deras stad ett flertal gånger, och när piraternas samtal med ledaren är färdigt (med bland annat mordhot osv.) visar det sig att Cirkelns soldater skulle komma med en flotta och sänka vartenda skepp när din besättning och du skulle ta er tillbacka till erat hemland (England). Ingen skulle kunna få tag på vatten från Fontänen.

Nu när du väl vet om det så skickar du efter en större förstärkning. Och när Cirkelns flotta kom satt du beredd på en dubbelt så stor. Du besegrar Cirkeln. Och tar dig hem med vattnet.

Så slutar den första delen i familjen Blacks historia...

Andra delen i familjens historia följer du John Black och hans Indian kompis. Det har gått flera år nu och ytterligare 4 generationen har gått sedan Fontänens upptäckt. Men inte förrän nu har något gett sig på iden att bygga upp en koloni på den nya världen.

Men iden fullföljs och det skapas så småningom en mindre stad på den nya kontinenten. Men det finns något som inte vill ha dem där. Något folkslag som inte blivit särskilt upptäckt ännu. Det visar sig att Indianerna har gjort sig synliga och stridsvilliga.

Ungefär efter 1 års byggande på kolonin kommer det ett plötsligt anfall från den mindre kända indian stammen Cherokee. De försöker döda så många invånare som möjligt som befinner sig utanför murarna. Och detta är det första uppdraget att klara på den andra delen. Men nu gäller det att försvara så många byggare som möjligt, minst 10 stycken måste överleva av 40 stycken. Om du lyckas göra det, får du resurser att skapa en egen större arme. Som du nu ska slå tillbacka och förstöras stammens läger.

De följande uppdragen en längre tid bli att utrota de stammar som har bosatt sig nära eller de som förstör för dig och dina planer om att bygga en stad. Du får möta flera olika stammar, bl.a. Cherokee, Inca, Tupi, Carib, Cree, Comache.

Men slutligen, ger sig något nytt sig på din koloni, denna gång är det inte någon indian stam. Utan denna gång är det några soldater som kallar sig för Bonneguards, och deras fanor (flaggor) bär 3 färger… nämligen Vit, Röd och slutligen Blått.

Du får sköta ett krig mot dessa Bonneguards på ett fler tal ställen. Tillslut avslöjas deras läger. Och nu ska du göra en attack mot deras läger. Men det behövs mer än bara vanliga fotsoldater för att ta dig dit och kunna förgöra dem. Du behöver ett kavalleri. Och hur ska du få tag på det? Jo, genom att skaffa hjälp med den sista och den största indian stammen, nämligen Lakota-stammen. Men för att kunna få de på din sida, får du göra ett liknande uppdrag du gjorde i den första delen. Men denna gång ska du samla ihop 15 000 XP på 10 minuter. Och nu på sett som att försvara deras land, hjälpa dem att få tag på flera jakt marker.

När du har lyckats med det och du marschera mot deras bas visar det sig att basen är något ställe som Kane Blacks förfader besökt, nämligen The Fountain Of Youth. Med lite tur besegrar du Bonneguardens och du kan fortsätta din koloni bygge. Där avslutas den andra delen i historien om familjen Black.

Den tredje delen följer vi Amelia Black. Och det har nu gått ytterligare 6 generationer. Vi har nu nått ända fram till Industriella Revolutionen. Och just nu pågår ett järnvägs bygge igenom det nu rätt stora Amerika. Det har kommit en hel del folk från Europa. Men nu gäller det bara att kunna bygga denna Järnväg utan att någon ska kunna förstöra för dig.

Självklart blir du anfallen av något, men denna gång är det ett kavalleri, soldaterna kallar sig för Black Riders, och deras rustningar bär 3 färger, Blå, Vit, Röd och ännu ett tecken på att Circeln fortfarande försöker stoppa en civilisation i Amerika. Så nu ska du stoppa dom.

Amelias historia är mycket kortare än de andra. Men när järnvägsbygget är färdigt väljer Amelia att hämnas på de Svarta Ryttarna. Och följer därför efter dem, men denna gång kommer de någon annanstans än till Fontänen. Utan ändra ner till en ny kontinent. Där de finns andra länder som bosatt sig. Denna gång är det Spanien som har dykt upp igen och efter ungefär 2 års krigande (vilket resulterar i ungefär 5 uppdrag) så ger sig Spanien. Och Amelia tar sig ännu en gång upp spåren på de Svarta Ryttarna. Spåren leder långt ner i det nuvarande Syd-Amerika och längst ner finns ett kraftigt Fort som måste förstöras om Cirkeln en gång för alla ska förstöras. Och för att göra detta tar Amelia kontakt med den Ryska Generalen Vjubuskov. Och tillsammans med hans armé tågar de mot det sista av Circelns levande.

Förhoppningsvis raserar du deras fort. Och nu äntligen, kommer du att slippa allt jobb och förstörande som har med Cirkeln att göra.

Amelia återvänder till Nord Amerika och fortsätter sitt bygge. Och blir även färdigt med det. Kanske det är därför landet är som det är nu?


Det var historien om den legendariska familjen Black och deras äventyr. Men eftersom det var ett sån pass lång skillnad mellan generationerna och deras krig mot Cirkeln, så hade de förmodligen inget vetande om att de alla 3 kämpat mot samma fiende.


Nu går vi över till det mer frivilliga delen av spelet. Det som kallas Skirmish.

I Detta läge kan man spela max mot 8 stycken. Det finns dock bara möjligheten att skapa 2 lag. Det finns 5 svårighetsgrader att välja imellan. Det finns även 8 lag att spela som.

Lag: Ledare: Best Units:

Frankrike - Napoleon - Gendarmes, Skirmishers
Britterna/England - Drottning Elizabeth - Muskitörer, Hussar
Ryssland - Ivan The Terribel - Cav Archers, Grenadians
Spanien - Drottning Isabella - Pikemen, Rodelero, Lancer
Portugal - Henry The Navigator - Cassadoras, Dragoons
Holland - Maruice Of Nassuer - Ruyters, Halbs, Skirmishers
Ottomans - Slueiman The Elegant - Hussars, Janisarrys
Tyskland - [Ingen Speciell]

De alla lagen har någon "Special Unit" Kanske musketörer eller lansörer eller liknande. Varenda lag har 2 eller 3 speciella iallafall. Sen finns det även något som kallas för 'Home Deliveries' från din Homeciti, det är något man kan fixa innan du startar ett spel.

Det är så att varenda lag har speciella kort som man kan fixa till ditt deck. Under ett spel kan du välja ut vissa av korten som kan vara till nytta. Vissa kanske är att det kommer 10 stycken muskitörer. Eller att vartenda hus kostar mindre ved, eller liknande. Finns väldigt många olika kort. Ett bra deck kan vara avgörande om du ska vinna eller förlora en match.

Det finns även att online spelar läge på Age Of Empires 3, ESO online. Där kan du möta andra spelande. Det är även rankat där så att en vunnen match räknas och du kanske klättrar en grad. Det blir svårare ju längre upp det kommer att gå upp ett drag. Kanske behövs 40 - 50 segrar för att klättra en grad. De grader som finns är precis som de i verkligheten.

Alltså är det Menning, Corporal, Sergant, Löjtnant, Kapten, Major, Överste, Brigadéer, Genera, Fält Marschalk. Men det finns även en hel del andra som jag nu inte avslöjade.

Det var det mesta jag kan förklara om Age Of Empires 3. Resten får ni ta reda på själv igenom att spela det.

Här är en länk till en guide jag själv gjort om detta spel. Den kanske kan varar till hjälp om du nyss köpt spelet: http://www.fuska.nu/spel/?s=1&id=7698&am...

Vad jag tycker om spelet
Jag har spelet det en längre tid nu och har fortfarande inte lessnat på det. Det är ett spel med bra grafik och inget man stör sig på. Det finns mycket val möjligheter vilket gör att man inte lessnar på spelet särskilt snabbt.

Tack vare att det finns grymt många olika banor man kan spela och med många olika lag gör det att man inte lessnar lätt.

Jag har fastnat för onlinespel läget. Där jag lirar ungefär varenda dag. Har träffat en hel del folk där som är väldigt trevliga och det gäller inte bara svenskar. Skaffa det du med och vi kan spela med varandra. Jag heter DeFroster.

Det bästa med spelet är alla val möjligheter alltså, och att så mycket är frivilligt. Det sämsta är nog grafiken skulle jag tro.

Har svårt att komma på med vad jag tycker om spelet. Men jag tycker iallafall att det är helt okej, Skaffa det du med.

Betyg till spelet
Dags att motivera mina betyg.

Grafik:

Grafiken på spelet är ju inte det bästa gjorda. Men spelet är trots allt nu 5 år. Och därför kan man ju inte jämföra med nya spel som har kommit nu. Så därför kanske grafiken där kanske ska ligga lite högre än var jag har gett den. Iallafall så har jag på att döma av kläderna på soldater eller utseendet på dem kunna ge runt 5/10 då de kunde (även då) gjort den lite mer detaljrik.

Grafiken på miljön (träd, vatten, berg) varierar på vad du vill ha (eller vad din dator klarar av). Grafiken på träd/skogs miljö är ganska snygg, tyvärr så rör sig inte träden när det blåser eller liknande. Men det gör vattnet. Lite synd att dom inte har tänkt på det. Vattnets grafik kan man få verkligen snygg. Det finns valmöjligheter att ställa in om vattnets grafik ska kunna spegla sig i det som är ovanför/på vattnet, eller om det ska finnas vågor på vattnet. Vilket jag tycker är roligt och ser som en ganska viktig funktion. Bergens grafik är inte heller särskilt påkostad. Man ser knappt där det blir en höjd på marken. Vilket är synd. De har inte heller lagt särskilt påkostad grafik på den mark som är under vattenytan. Därför ser man knappt där de blir rev eller liknande under vattnet.

Spelkänsla:

Spelkänslan till spelet mot datorn är rätt bra. Men eftersom det är ett RTS spel så beror ju det på hur man ser det. Men grafiken utgör en hel del av spelkänslan enligt mig. Sen borde de även ha haft lite mer valmöjligheter mot datorn. Som att köra ett No Rush spel (läs min guide för att ta reda på vad det är). Utan man måste spela Rush mot datorn. Vilket är synd.

Spelkänslan till onlineläget är det samma som på mot datorn. Förutom att man kan spela vissa regler som man inte kan mot datorn. Men det som kanske försämrar det på onlineläget är för att det kan lagga. Alltså har någon dålig ping och spelet går väldigt segt.

Ljudet:

Ljudet på spelet kvittar enligt mig. Skotten från ett vapen låter precis som de ska göra. Och så gäller även det mesta av det andra (kanoner, yxhugg, rivande hus).
Därför får det en 8:a.

Hållbarheten:

Hållbarheten är det absolut bästa på spelet. Eftersom det finns 16 banor att spela med 8 olika lag finns det en hel det valmöjligheter som gör det mycket roligt att spela. Finns ju som sagt även ett online spel läge som gör det ännu bättre.

Karaktärer:

Karaktärerna har jag ju redan gått igenom där uppe. Kanske det bästa med dem är att alla har funnits på riktigt. Visserligen för 2-3 hundra år sedan. Men det gör det nästan bara bättre.

Totalt:

I sett totalt fick spelet i medelvärde 8. Vilket jag tycker är ett bra och ett jämnt betyg för detta spel.

Tack för mig, hoppas ni i allfall har fått en liten vink om vad spelet handlar om eller är.

//Niwn

Totalbetyg: 8 Ljud: 8 Grafik: 6 Hållbarhet: 10 Spelkänsla: 8