Välkommen Gäst! Logga in eller registrera ett konto.

Logga inSuper Mario 64

Nintendo 64
Super Mario 64
 • Genre
  Action
 • Releasedatum
  1 mars 1997
 • Utvecklare
  Nintendo
 • Antal ägare
  481
 • Utvald recension
  -
 • Köp spelet!

Spelbetyg

Snittbetyg
Recensioner
8.1 8.2

Speltest av Frisko

Inskickad av Frisko den 07/10 -09 20:33

Handling / story / vad man gör i spelet
Super Mario 64 är ett mer eller mindre kultförklarat spel till Nintendo 64. Det släpptes 1996 och var då det första Mario-spelet som utspelade sig i 3D.

Mario bjuds in till besök på slottet hos Prinsessan Peach. Väl där upptäcker han dock att prinsessan har blivit kidnappad av koopakungen Bowser. För att rädda prinsessan måste Mario samla på sig minst 70 stycken av de 120 kraftstjärnor som Bowser gömt på olika ställen i slottet.

Det finns totalt 15 olika spelbanor, med vardera 6 uppdrag var. Ett avklarat uppdrag resulterar i en kraftstjärna. Övriga stjärnor finns utspridda på andra ställen och kan vinnas genom att klara av extrauppdrag.

När 70 stjärnor är samlade kan Mario slutligen möta Bowser för att göra upp, samt rädda prinsessan. För att kunna ta del av alla hemligheter runt om på slottet krävs dock alla 120 stjärnor!

Vad jag tycker om spelet
Nu är det ett par år sedan jag spelade Super Mario 64 senast, men jag minns att jag uppskattade spelet väl. Det var ett av de första spelen jag spelade och jag kommer fortfarande ihåg lyckan den där julaftonen jag och mina två syskon fick vårt Nintendo 64 med tillhörande Super Mario-spel.

Spelet är bra på så sätt att det går att spela länge, och man behöver inte nödvändigtvis följa varje steg till punkt och pricka. Vill man inte samla alla stjärnor, så visst då gör man inte det. Man kan komma till slutet ändå. Men vill man upptäcka alla små delar av spelet måste man allt se till att ge det lite tid.

På något sätt får spelet ett charmigt helhetsintryck. Jag vet inte vad det kan bero på; att spelet verkligen är väldigt välutvecklat eller att jag påverkas av mina lyckliga barndomsminnen. Spelet har faktiskt utsetts till "Det bästa spelet någonsin", och det är inte helt ogrundat.

Betyg till spelet
Grafiken har helt klart en stor del i charmstämpeln som jag gav spelet. Idag skulle vi säkert inte kalla grafiken i Super Mario 64 för bra, men 1996 var den faktiskt det. Jag har dock svårt för att sätta betyg, då jag inte vet om jag ska sätta utifrån dagens eller dåtidens perspektiv. Det blir därför ett medelbetyg - en femma.

Angående spelkänslan så är det väl inget direkt spel jag lever mig in i, men det kan med största sannolikhet bero på min inlevelseförmåga och inte på spelkvalitén. Men en sexa är det allt värt, och det för att det gett mig den där speciella känslan av att spela ett spel som känns "mysigt":

När det gäller ljudet måste jag säga samma som om grafiken. Därför blir det även här en femma. På hållbarheten blir det däremot ett fyra steg högre betyg. Jag spelade det här spelet för första gången för kanske 10 år sedan, och idag talar jag fortfarande om det med lovord. Då har man lyckats.

Totalbetyg: 6.3 Ljud: 5 Grafik: 5 Hållbarhet: 9 Spelkänsla: 6